Avrupa lüks hisseleri Çin ticaret endişeleri arasında düştü
Avrupa lüks hisseleri, yatırımcıların Hermes çantaları ve Dior ayakkabıları gibi yüksek kaliteli ürünlerin Çin’in ticari misillemesinin odak noktası olabileceği olasılığına tepki vermesiyle düşüş yaşadı.
Bu endişe, Avrupa Birliği’nin Çin elektrikli araçlarına (EV) gümrük vergisi uygulamasının ardından ortaya çıktı. Ancak analistler, lüks mallara karşı böyle bir hamlenin pek olası olmadığını düşünüyor.
Şanghay merkezli inovasyon danışmanlık şirketi Trajectry’nin CEO’su Patrice Nordey, konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Pekin’in EV tarifelerine nasıl yanıt vereceği bir soru işareti. Bir tırmanma olacak mı? Bence evet. Lüks mallara yönelecek mi? Sanmıyorum.”
Çin’in AB’nin eylemlerine verdiği yanıt şu ana kadar brendi, domuz eti ve süt ürünleri gibi Fransa için önemli olan sektörleri hedef almak oldu. Fransa, EV tarifelerinin savunucusuydu. Sonuç olarak, LVMH, Hermes, Kering (EPA:KER), Ferragamo ve Burberry gibi lüks şirketlerin hisseleri, Çin’in brendi ithalatına geçici anti-damping önlemleri açıklamasının ardından Salı günü %2-%6 oranında düştü.
Digital Luxury Group’un Çin danışmanlığı yönetici direktörü Jacques Roizen, lüks malları hedef almanın Çin’in lüks firmalara yönelik tarihsel olarak olumlu politikalarıyla çelişeceğini açıkladı. Roizen, Çin’in lüks harcamaları vergi geliri amacıyla yurtiçinde tutma tercihine kanıt olarak Hainan’ın önemli bir gümrüksüz alışveriş destinasyonuna dönüşmesini örnek gösterdi.
Morningstar’ın kıdemli hisse senedi analisti Jelena Sokolova’ya göre, Çin lüks pazarının son dönemdeki yavaşlamalara rağmen bu yıl küresel toplamın %35’ini temsil etmesi bekleniyor. Bu önemli pay, Avrupa lüks hisselerinin neden Çin’den gelen haberlere karşı hassas olduğunu vurguluyor. İthal lüks mallara yönelik gümrük vergisi veya artan vergi tehdidi, Fransız lüks konglomeralarını önemli ölçüde etkileyebilir.
Geçen yıl Fransa’nın Çin’e brendi ihracatı 1,7 milyar $ olarak gerçekleşti ve ülkenin brendi ithalatında baskın konumda yer aldı. Ayrıca, Çin geçen yıl 11 milyar Avro (12 milyar $) değerinde Avrupa lüks malı ithal etti.
Şanghay’daki China Europe International Business School’da ekonomi profesörü olan Albert Hu, lüks mal pazarının büyüklüğünün onu Çin’in misillemesi için olası olmayan bir hedef haline getirebileceğini öne sürdü. Hu, “Bence şu anda ne AB ne de Çin her iki ekonomiye de zarar verecek tam ölçekli bir ticaret savaşı istiyor,” diyerek Çin’in hedefe yönelik misilleme yaklaşımının Brüksel ile müzakere etme istekliliğini gösterdiğini belirtti.
Lüks mal endüstrisinin doğası da damping iddialarının makul olma olasılığını zorlaştırıyor. Sokolova, 2.000 $ değerindeki çantalar gibi yüksek fiyat noktalarına sahip lüks ürünler için damping iddialarını haklı çıkarmanın zorluğu hakkında yorum yaptı.
Reuters bu makaleye katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.