Yaşam

Van, Kürt filmleri festivaline hazırlanıyor

Evrim Denizi

KAMYONET – Chalak Events tarafından ChalaKINO Sinema Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sinema festivalinde, 5 Ağustos-14 Ekim Cumartesi günleri Kürt sinemasından birçok Kürt filmi sinemaseverlerle buluşacak. Cumartesi Anneleri’ne ithafen düzenlenen festival kapsamında 8 uzun metrajlı film ŞanoWan Tiyatro Salonu’nda ise farklı ülkelerden 5 kısa film gösterilecek. 14 Kürt sinemasının yönetmenleriyle de online ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilecek.

Chalak Events tarafından düzenlenecek sinema günlerinin ilk haftasında Behr Rabû (Emîr Xulamî), Navnîşan (Aram Dildar), Şiwênpence (Zanyar Mihemmedîniku), Bêdeng (Rêzan Yeşîlbaş) sinemaları gösterilecek. Gösterim yapılacak sinemaların yönetmenlerinin online olarak katılacağı etkinlikte bir gün Kürtçe kurgucu ve sinema teorisyeni Buyruk Xulamî ile online söyleşi yapılacak.

Programda 12 Ağustos’ta Şehram Elîdî’nin Bîranînên Hespê Reş adlı filmi gösterilecek. Sırasıyla Îbrahim Saedî’nin Mandoo adlı sineması, Mano Xelîl’in Ciran adlı sinemaları gösterilecek ve online söyleşiler yapılacak. Ardından Solîn Yusif’in Xanîyê Bêban adlı sineması yer alacak.

9 Eylül’deki programda, Bilal Korkut’un Kürt şair Arjen Arı’nın şiirlerini konu alan sinema filmi Biraxane gösterilecek ve yönetmeniyle söyleşi yapılacak. Bu kısma kadar olan görüşmeler online olarak yapılacaktır.

Festival kapsamında 16 Eylül’de gösterilecek olan sinema programının ikinci bölümü, yönetmenlerin yüz yüze söyleşilere katılacağı Şewket Emîn Korkî’nin ‘Azmûn’ filminin gösterimi ile başlayacak. İlerleyen haftalarda sırasıyla Elî Kemal Çinar’ın ‘Di Navberê De’ sineması, Mehmed Elî Konar’ın ‘Govenda Elî û Dayika Zîn’ sineması ve Kazım Öz’ün ‘Temenê Kuliyeke Berfê’ sineması gösterilecek.

11 haftalık programın finali 14 Ekim’de yönetmen ve akademisyen Yılmaz Özdil’in Aforoz adlı sinemasının gösterimi ve katılımıyla sona erecek.

‘KÜRT COĞRAFYASININ 4 YERİNDEN FİLM’

Chalak Events üyelerinden Armanç Dayan, Chalak Events Platformu olarak Van’a daha önce gelmemiş ve gelmekte zorlandıkları sinemaları sergilediklerini belirterek, Kürt coğrafyasının 4 modülünden sinemaları seçtiklerini söyledi. kapsayıcı olmak için. Dayan, “Kürt temsilidir, Kürt ve Kürdistan temsilidir, bu programdır.”

Armanç Dayan

Dayan, bu tür olayların önemine vurgu yaparak, “Kürt coğrafyasında dile, kültüre ve diğer tüm varlıklara bu şekilde bir zarar veriliyorsa, bu tür olaylar elbette normalden daha önemlidir.” “Sinema, çıktığı günden bu yana sanatın diğer alanlarını da içine alması ve etkisinin daha uzun sürmesi anlamında çok hızlı ulaşılan bir alan olarak acımızı da aktarmaya meyillidir. Bu anlamda özellikle sinema etkinliklerine ağırlık verdik ve öneminin daha iyi anlaşılmasını hedefliyoruz.”

‘KÜRT KONUSU OLDUĞUNDA UZAY STRESİ ORTAYA ÇIKIYOR’

Kürtçe etkinlik yapılırken yer bulma konusunda sistemli zorluklar yaşandığını ifade eden Dayan, şu anda kültürel ve sanatsal faaliyetler için uygun olan alanların devlet kurumları veya kayyumlarla ilgili olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: mevzu ‘Kürt’tür.Mekan için sıkıntı çekersiniz.Üstelik Van’da sinema salonları da ikiye düşmüş,alternatif,bağımsız ve sanat sinemalarının izlenmesine izin vermiyorlar. ŞanoWan tiyatrosu.Kürt denilince insan ürküyor.Biz bu konuyu hiçbir zaman gündemimize almadık.Yalnızca nasıl daha uygun bir program ortaya koyalım, hangi konulara ağırlık vermeliyiz, nereye yönelelim gibi sorulara odaklandık. günün sonunda ulaşacağız.”

ÇALAK OLAYLARI KİMDİR?

Chalak Events, 2017 yılında başta İstanbul, Van ve Diyarbakır olmak üzere kuruldu. Bir öğrenci platformu olarak çalışan Chalak EventsVan, kültürel, sanatsal ve edebi etkinlikler düzenlemektedir. İçeriğini Kürtçe ve İngilizce olarak paylaşan Platform’un hedef kitlesi gençler olarak belirlendi. Çevre, hayvan ve insan haklarına odaklanan Bayana, Kürtçe’nin hem gündelik hayatta hem de kültür-sanat hayatında kullanılmasını ön planda tutuyor. Platform, genç bireyler (kadınlar ve özellikle LGBTİ+) arasında toplumsal ve bireysel farkındalık yaratmaya yönelik birçok faaliyet yürütmektedir.

Temaşe Sinema Dergisi, CineKurdî Sinema Platformu ve Medit Medya’nın desteğiyle geniş bir kitleye hitap etmeyi hedefleyen proje, sinema öğrencileri, yapımcıları ve izleyicileri arasında deneyim, diyalog ve ağların gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Ortaya çıkacak kültürel atmosfer ile farklı departmanların bir araya gelerek ihtiyaçları yerel olarak karşılanan yeni üretimleri teşvik etmesi öngörülmektedir.
ChalaKINO ise CultureCivic’in fon sağladığı bir Chalak Events projesidir. Chalak Events Wan platformunun yönetici üyesi Armanc Dayan, projeyi koordinatör olarak yürütüyor.

habererbaa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu