Ekonomi

Akdeniz Eylem Planı Odak Noktaları Toplantısı Başladı

AKDENİZ’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi kapsamında 21 ülke, Avrupa Birliği temsilcileri, Bölgesel Faaliyet Merkezleri ve ilgili odak noktalarının katıldığı Akdeniz Eylem Planı Odak Noktaları Toplantısı başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, “Sıfır atık oranı 2023’te yüzde 35’e, 2028’de ise yüzde 45’e çıkarılarak 21 milyon kişiye sıfır atık sağlanacak” dedi. 2024’te kümülatif olarak insana ve 2028’de kümülatif olarak 30 milyon kişiye.” Amaç eğitim vermektir dedi.

Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona Sözleşmesi) çerçevesinde, Akdeniz deniz ortamının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla kıyıdaş ülkeler arasında işbirliği çalışmaları yürütülmektedir. Sözleşme kapsamında, sözleşmeye taraf olan 21 ülkenin, Avrupa Birliği temsilcilerinin, Bölgesel Faaliyet Merkezlerinin ve ilgili odak noktalarının iki yılda bir katıldığı Akdeniz Eylem Planı Odak Noktaları Toplantısı (MAP Odak Noktaları Toplantısı), bugün başladı. Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Bakırköy’deki bir otelde 15 Eylül’e kadar devam edecek toplantının açılış konuşmasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve UNEP/MAP Koordinatörü Tatjana Hema yaptı.

AKDENİZ HAVZASI BASKI ALTINDA

Bakan Yardımcısı Varank, “Akdeniz Eylem Planı kapsamında görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri ve iş birliği içerisinde hareket etmeleri önemli. 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdiğimiz Ofis Toplantısı etkinliklerinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. ofis başkanı biziz. Bu süreçteki değerli katkılarınız, organizasyon ve çalışma için Sözleşme Sekretaryası’na ve Taraflara teşekkür ederim. Bu vesileyle, tüm gücümüzle çalıştığımızın altını çizmek isterim. Antalya’da düzenlenen 22. Taraflar Toplantısı’nda (COP22) alınan önemli kararları hayata geçirmek istiyorum.Aynı zamanda bu iki yıllık dönemde, aldığımız kararlar doğrultusunda önemli faaliyetleri başarıyla gerçekleştirdik. Akdeniz’i geliştirmek ve gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir Akdeniz bırakmak için önümüzdeki dört günlük Akdeniz Eylemi’nde dünyada özel bir yeri ve ayrıcalıklı bir ekosistemi olan Akdeniz’i yaşanabilir kılmak için gerekli önemli adımları atacağız. Odaklanmayı Planlayın. Toplantıda ve sonrasında COP23’te alacağımız kararlarla puanları kırmayı umuyoruz. “Akdeniz Havzası, iklim değişikliği, orman yangınları, deniz çöpleri, kara ve deniz kaynaklı kirlilik, biyolojik çeşitlilik kaybı ve doğal afetler ve bunların yol açtığı olumsuz etkiler nedeniyle baskı altındadır.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA KATKIDA BULUNMAYI HEDEFLİYORUZ

Varank, “Deniz ve kıyı çevresi üzerindeki bu olumsuz etkiler, uygun önlem ve politikaların benimsenmesiyle azaltılabilir. Bu bağlamda, Barselona Sözleşmesine taraf tüm ülkelerin deniz ve kara kirliliğini aktif olarak yönetmesi, israfı azaltması ve önlemesi gerekmektedir. kaynağında ve en iyi uygulamaları ve deneyimleri paylaşmaktır.” Güçlü işbirliği büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin sunduğu “Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemi’ni ilerletmek için sıfır atık girişimlerinin teşvik edilmesi” başlıklı karar BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 105 ülkeyle birlikte sunulan kararda, “Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan Hanım’ın 2017 yılında başlattığı sıfır atık girişimleriyle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz” denildi.

2028 YILINDA 30 MİLYON KİŞİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ VERİLMESİ HEDEFLENİYOR

Varank, “Türkiye’nin 2053 yılına kadar iklim nötr hedefine ulaşabilmesi için hem sıfır atık yaklaşımının yaygınlaştırılması hem de sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında döngüsel ekonomiye geçişin sağlanması büyük önem taşıyor. Bu bağlamda geri kazanım oranımız önemli” dedi. 2023’te yüzde 35’e, 2028’de ise yüzde 45’e çıkacak.” Bu sayının yüzde 10’a çıkarılması ve 2024’te kümülatif 21 milyon, 2028’de ise 30 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verilmesi hedefleniyor” dedi.

buyukcekmece-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu