Mübadelenin 100. Yılı Konak’ta sergi ve konserle anıldı
Konak Belediyesi’nin Efes Selçuk Belediyesi ile birlikte düzenlediği “100 Yıllık Takas Hasreti” standının açılışında konuşan Lider Batur, “İki ülke halkının barış içinde olduğunu her zaman biliyoruz. Ege Denizi’nin bir barış denizi olmasını istiyoruz.” Efes Selçuk Belediye Başkanı Şengel, “Atalardan kalma masallar anlatılmaya devam etsin ki bundan sonra hep birlikte yaşamanın ne olduğunu hep birlikte konuşalım ve barış türkülerini dillerimizden düşürmeyelim” dedi.
Konak Belediyesi ile Efes Selçuk Belediyesi, mübadelenin 100. yılında “Mübadeleye Hasret 100 Yıl” standı düzenledi. Konak Belediyesi stant açılışı, sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğulları, CHP Selçuk İlçe Başkanı Mehmet Karanfil, CHP İzmir İl Müdürleri ile birlikte Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya Konak Belediyesi meclis üyeleri, Rumeli, Balkan ve Mübadele dernekleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve Konak ve Selçuk’ta yaşayan mübadele aileleri katıldı.
Batur: Ege Denizi barış denizi olsun
Serginin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, mübadelenin 100. yılında düzenledikleri anma ve etkinliklerle her iki taraf halkının birbirine yakınlaştığını belirtti. Barışın hüküm sürdüğü bir dünyaya vurgu yapan Önder Batur, Ege’nin barış denizi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Dünya bir barış şehri olsun, hepimizin arzusu bu. Barışın hakim olduğu, insanların birbiriyle çekişmediği, güç mücadelelerinin olmadığı, emperyalist ülkelerin zayıf ülkeler üzerinden karar almadığı günler yaşansın istiyoruz. İki ülke halkının barış içinde olduğunu her zaman biliyoruz. Ege Denizi barış denizi olsun diyoruz. Bu tür anmalarda temel amacımız insanları, toplumları ve ülkeleri birbirine yaklaştırmaktır. Bir buçuk milyon insan buradan oraya, 500 bin insan da oradan göç ediyor. O sırada iki milyon insan hareket halinde. Bundan sonra da bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını, barışın hakim olduğu bir dünya istiyoruz.”
Şengel: Dilimizden barış türkülerini düşürmeyelim
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel de yaptığı konuşmada, hem Girit göçmeni bir annenin hem de uzun yıllar Eşrefpaşa’da yaşayan bir annenin kızı olarak Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un önerdiği stant fikrinden heyecan duyduklarını ifade etti. Şengel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pek çok hikâyeye ve hasrete şahitlik edeceğiz, bir Selanik türküsüne karışacağız herhalde, sardunya kokusuna teslim olacağız, mendilin ucuna işlenen iğne oyalarında farklı anılar yaşayacağız. Geçmişin acılarını bir kenara bırakıp gelecek için hangi adımları atacağımıza bakacağız. Her şeyden önce iki tarafın da gökyüzünün altında nasıl barış ve kardeşlik şarkıları söylediğine tanık olacağız. Atalarından duydukları hikayeleri aktaranlar var. Bu transferler artsın ki geçmişteki acılar bir daha yaşanmasın. Aktarılmaya devam edilmeli ki bundan sonra hep birlikte yaşamanın ne demek olduğunu ortada kalarak anlatalım, barış türkülerini dilimizden düşürmeyelim.”
100 yıllık hasret dilinize geldi
Açılış konuşmalarının ardından o günlere ait aile yadigârı fotoğrafların, el işlerinin ve ev eşyalarının sergilendiği stant ziyaret edilerek, her iki taraftan Türkiye’de yaşayan mülteciler ve yakınları ile söyleşiler yapıldı. Standın açılışının ardından Nazım Hikmet salonunda “Ata Yurdundan Vatana” belgeselinin gösterimi ve sanatçı Rahmi Can Gür’ün katılımıyla Agora Minor müzik grubunun “İki Kıyı Şarkıları” konseri gerçekleşti. Belgesel duygusal anlar yaşatırken, izleyiciler konserde söylenen türkülere eşlik etti. İki yakanın ezgilerinin seslendirildiği konsere Atatürk’ün çok sevdiği türküler damgasını vurdu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı